Posted by: NUR PURNAMA | November 26, 2007

UJIAN KELAYAKAN PEGUAM SYARIE NEGERI JOHOR 2008

20HB nOVEMBER 2007 ADALAH HARI UJIAN KELAYAKAN PEGUAM SYARIE NEGERI JOHOR BAGI TAHUN 2008. sebagai Seorang yang masih boleh digelar pelajar dan masih muda di bidang ini….saya masih tadak dapat membayangkan soalan yang bagaimana yang akan ditanya di dalam ujian kelayakan ini. Agak gementar juga kerana LULUs didalam ujian ini adalah begitu penting bagi saya dan mungkin bagi rakan-rakan yang lain… Saya dan 3 orang lagi rakan telah memulakan perjalanan ke Johor dari seremban pada petang isnin 19hb lagi dan tiba di jb pada lebih kurang pukul 10.00 ..perjalanan ni agak suspen gak sebab kami semua bukan la expert dengan jln ke jb…tambahan pula drivernye bukan orang johor…..sebabnye..org johor tak de lesen lagi….

Kami keluar dari rumah azie( salah seorang rakan yang bekerja di JB) pada pukul 6.30 am lagi almaklum la nak elak jem ……ermm sampai kat MARSAH agak awal yela sampai cafe pun tak buka lagi…termenung sekejap sebab semuanya lapar…tak tahu nak makan katner..lastly dapat gak sarapan…..

 Terperanjat ermm tak juga la tengok soalan…sebab soalan nya adalah soalan fardhu ain….soalan sekolah agama rendah…. mungkin sebab syarat kelayakan johor ada dua cara iaitu bertulis dan interview,jadi yang bertulis ni lebih kepada soalan fardhu ain…dan mungkin interview nanti yang lebih kepada perundangan…

 Soalannya terbahagi kepada tiga bahagian iaitu tauhid, ibadat dan munakahat. antara soalannya ialan pengertian tauhid rububiyyah dan uluhiyyah, nama malaikat, nabi yang mendapat gelaran ulul azmi, syarat wajib mandi, sunat ab’ad dalam solat , rukun talaq dan ada beberapa soalan lain..

Soalan yang mudah namun bagi yang tak baca kembali dan tak praktik kan dalam kehidupan semestinya sukar untuk menjawab..dan mungkin kita practise secara amali bukan teori yang tersusun..semestinya kita tidak ingat….

Secara rumusnya, dapat satu pengajaran kalau kami yang selalu berhadapan dengan soal-soal yang berkaitan agama dan belajar agak tinggi juga sukar menjawab soalan sebegini, kami terfikir bagaimana agaknya keadaaan masyarakat biasa di luar sana..Ya allah ampuni dosa hamba mu ini….

Dan buat akhirnya…semoga para calon peguam syarie pada hari itu akan lulus dan bakal menjadi seorang peguam syarie yang bakal membantu menegakkan islam dan membantu masyarakat islam dengan ikhlas. amin………….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: