Posted by: NUR PURNAMA | May 6, 2008

penjelajahan seluruh SELANGOR – Hari Pertama

Rasanya ini adalah pengalaman yang paling tidak dapat dilupakan sebelum menerima pentauliahan Peguam Syarie Negeri Selangor. Proses membuat Tampalan ke Mahkamah-mahkamah Syariah Negeri Selangor sememangnya cukup mencabar kepada mereka yg bukan warga selangor dan tidak mempunyai kenderaan sendiri.

Bermula petang 27hb Mac, selepas waktu pejabat, telah pergi ke Tanjung Karang untuk tumpang tidur di rumah salah seorang sahabt yg sudi membantu untuk menghantar ke mahkamah-mahkamah di area berhampiran. Bertolak dari seremban jam 5.30 petang ke KLANG. dan apabila sampai ke KLANG terus mencari-cari bas menuju ke Teluk Intan/Sabak Bernam, Sesungguhnya itu adalah pengalam yg sukar dilupakan. Pergi ke tempat yg tak pernah ditujui sebelum ini pada waktu malam dengan menaiki bas dan tidak tahu hendak berhenti di mana. Alhamdulillah sesungguhnya Allah taala itu maha mengasihani, perjalanan ke rumah sahabat tersebut sehingga berhenti di tepi jalan pun berjalan lancar, berkat jasa baik dan pertimbagan pemandu bas tersebut, kami telah diberhentikan di hadapan sebuah surau, perasaan takut sedikit hilang tapi ada sikit rasa segan dan malu. Kini tunggu sahabat yg dimaksudkan untuk mengambil kami, rupanya rumah sahabat tersebut hanya 50 meter di hadapan, agak lucu juga waktu tu. itula namanya rusa masuk kampung..

28hb mac 2008: 8.00 pagi , memulakan proses penampalan di Mahkamah Rendah Syariah Sabak Bernam, kami menyangkakan mahkamah ini terletak di Sabak Bernam, rupanya tidak, ianya terletak di sungai besar. Lokasi Mahkamah yang agak tersorok kedalam dan jalan ke sana juga agak kecil menyebabkan hati kami berbelah bagi betul ke jalan yg kami lalui ini, namun berkat keyakinan kami tiba di mahkamah tersebut pada pukul 9.00 pagi. Sekadar mengambil cop penerimaan mahkamah dn membuat tampalan kami hanya mengambil masa tidak sampai 15 minit di mahkamah terbabit. kemudian kami ke mahkamah Kuala Selangor dan seterusnya Gombak Barat di Kuang. Di Kuang kami yang sememangnya tidak pernah tiba di kawasan itu sering bertanya kepada penduduk setempat untuk mencari lokasi mahkamah dan stesen bas seterusnya. Terima kasih sahbat kerana membantu kami menyelesaikan tugasan di 3 buah mahkamah ini.

 

Oleh kerana masih ada masa kami telah menaiki komuter dari Kuang menuju ke Kuala Kubu Baru. Tak pernah terlintas akan menjejaki kaki kesini dengan menaiki Komuter KTM. Stesen KKB yg masih baru beroperasi lenggang dan tiada bus mahupun teksi, alhamdulillah kebetulan ada sebuah kereta sewa baru sahaja menurunkan penumpang, tanpa malu terus menyapa pemandunya(pakcik) utnuk bertanya dan memohon menghantar ke mahkamah syariah hulu selangor di KKB tersebut. kami mengharapkan di situ ada kantin untuk kami makan tengahari. Malangnya, persekitaran mahkamah tersebut begitu memeranjatkan, sunyi sepi( mungkin kami tiba waktu tengahari pada hari jumaat) dan ianya terletak di atas buku, kami merasakan kami berada di taman negara. Alhamdulillah surau mahkamah tidak berkunci dan dapatlah kami melepaskan lelah sementara menanti mahkamah buka kembali pada pulul 3.00. Setelah pukul 3 tidak sampai 2 minit urusan kami selesai, kami merasakan seperti main check point…sabar je la… nasib baik teringat ambil no pakcik tadi, minta dia hantar ke komuter, ketika ini dilema samaada nak naik bus tapi tak tahu arah tuju, atau naik komuter sahaja tapi bersesak. setelah pikir panjang kami emmutuskan naik komuter. Terima kasih kepada Pakcik tersebut, kerana sudi membawa kami pusing seluruh bandar/pekan Kuala Lubu bahru kepada kami, rasa seperti pergi melancong pulak. pakcik tersebut telah menghantar kami ke komuter Batang Kali.

sampai rumah malam. tidur dengan nyenyak kerana keletihan…… tamat lah hari pertama penjelajahan kami (kalau boleh dikira penjelajahan)


Responses

  1. dan yang paling kelakar, sahabat tersebut yang telah 26 tahun dibesarkan di sg sireh tg karang tidak tahu menahu bahawa wujudnya signboard “homestay sg sireh” di hadapan rumahnya sehinggalah dimaklumkan oleh budak pompuan yang berasal dari muar dan begitu obses dengan bandar muar….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: