PENGALAMAN PERTAMA BERTEMU “CLIENT”

30HB nOVEMBER 2007, hari yang tidak mungkin dilupakan dalam langkah pertama sebelum menjadi seorang Peguam Syarie..hari ini aku perlu untuk menfailkan satu kes perceraian seksyen 47 Akta Undang-undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984. Bukan tak pernah daftar kes, tapi ini adalah pertama kali aku bawa client utk membaca akuan dihadapan pesuruh jaya sumpah…memang lucu, sebab aku sendiri tak tahu kat mane letaknya pejabat pesuruhjaya sumpah tu…aku cume dimaklumkan ianya terletak di bahagian bawah bangunan mahkamah tersebut…ngan separuh coonfident aku bawa client tu tawaf satu mahkamah tu tapi tak jumpa gak…..pastu aku tanya guard kat situ dia kata kat tingkat satu plak…bila aku naik tingkat 1 terpikir takkan lah kat kaunter pendaftaran so dengan confident aku jalan terus..tetiba makcikk cleaner plak panggil n tanya nak g mana…rupanya pesuruhjaya sumpah tu kat dalam ruang pendaftaran tu….perg sian client aku..hu hu hu..dan pertama kali aku kena uruskan client dan tuan pesuruhjaya sumpah tu..memang ngeri gak tapi nasib baik la ustaz pesuruhjaya sumpah cam tau je aku org baru……ermm tangan aku mengigil gak la masa tlg tunjukkan client aku tu baca yg mana…aku buat-buat pandai je walau sebenarnya tak pantai….ermm kira memandai sendiri je….tapi akhirnya semua selesai…setelah melalui pelbagai perkara akhirnya tepat pukul 4.30 petang aku berjaya menfailkan kes tersebut….dan mendapatkan tarikh sebutan…wa wa wa….thanks pada client yg bersabar pak guard dan makcik cleaner yg membantu, ustaz pesuruhjaya sumpah yang memahami dan my collegue yang memberi semangat….TANPA LANGKAH PERTAMA KITA TAKKAN DAPAT MEMBUAT LANGKAHAN KEDUA KETIGA DAN SETERUSNYA BERLARI…………………….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: